torsdag 4 oktober 2012

Favoritrestauranger i Barcelona del 2 - Bar Mundial


En upplevelse vi sent kommer att glömma är vårt besök på Bar Mundial (Plaça de Sant Agustí Vell 1)

Efter att hela Sveriges mag-mys-Plura i intervjuer, sin kokbok och i TV-programmet "Mauro och Pluras kök" lovordat denna lilla krog, var vi förstås nyfikna. 

Vi hade läst i någon blogg att det var svårt att få bord eftersom det inte fanns så många platser, men att man kunde chansa genom att gå dit när det öppnade klockan 21.

Så vi spatserade strax efter 21,med alla blickar på oss, rätt in i den till synes redan ganska fyllda restaurangen. Det var tydligt att vi stack ut bland alla locals som satt där. Vi gick fram till en man som stod lutad vid den bortre änden av bardisken och jag frågade om de möjligtvis hade bord för fyra...?

Han stod tyst ett par sekunder (som kändes som en smärre evighet) och synade mig varpå han fnös "english? pff..." och himlade lätt med ögonen. Jag kände en viss liknelse mellan honom och John Cleese i "Fawlty Towers" i attityden.

Jag gjorde mig beredd att tvärvända med skammen över att ha vågat ens frågat om vi fick äran att äta där. Givetvis är det fullbokat i flera dagar framöver, tänkte jag. Min dumskalle.

Men så, med en lätt suck, ändrade han plötsligt helt attityd och sa något i stil med "ok, kom då", log lite, och visade oss till ett bord för fyra. Allt  var frid och fröjd och vi var lyckliga som få.

Sedan gick det bara rätt uppför resten av kvällen. Vi blev uppassade av en helt underbar servitör som såg ut som Newman i Seinfeld. Fast längre. Han berättade stolt att han pratade bra spanska, catalanska, franska och italienska. Dock ingen vidare engelska. (nu förstod jag anledningen till sucken från John Cleese killen innan.)

Men vi kunde beställa utan problem (de hade i alla fall till vår förvåning plockat fram menyer på engelska).

Och maten. Oj,oj,oj. Restaurangen är specialiserade på Skaldjurstapas och vi beställde en mixat gemensamt fat med skaldjur och fisk.

Deras calamares var helt enastående. Jag har aldrig smakat bättre. Havskräftorna och räkorna var fantastiska, likaså musslorna och fisken. 

Det enda jag hade lite svårt för var de små minibläckfiskarna. Alla små armar och sugproppar på de där små varelserna gör att de ser ut som aliens i mina ögon. 

Men jag blundade och åt, ville ju inte riskera att missa något. Men nej, det är inte min grej.

Helhetsupplevelsen av kvällen ger jag dock 5 poäng av 5 möjliga. Underbart helt enkelt.

Han kan sina saker den där Plura. Både musikaliskt och kulinariskt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar