måndag 18 mars 2013

Har du haft en bra dag?

För några veckor sedan berättade jag här om att vi har haft lite bryderier på sistone gällande Kaptenen och huruvida hans dagar "flöt på" på förskolan. Han har haft lite problem med att slå på öronen vid samlingarna, när gruppen ska gå på utflykt, gömt sig och vägrat kl på sig ytterkläderna så de nästan missar bussen och så vidare. 
Han är så uppslukad i det han håller på med så det uppenbarligen är väldigt svårt att få honom att bryta upp och börja med någon ny aktivitet.

Det har blivit bättre. Han märkte själv efter ett tag vad mycket trevligare stämning det blev när han inte stretade emot allt fröknarna bad honom om. Och det var ju skönt. Sen går det såklart lite upp och ner med det där. Vissa dagar glömmer han bort alltihop, men det är bättre nu. 

En följd av det här är att vi frågar fröknarna lite extra noga och ingående varje dag hur dagen har varit, och vi frågar även Kaptenen hur dagen har varit. För att se hur han själv har upplevt det. Det har blivit en rutin och vi reflekterar inte så mycket över det.
När dagen varit bra så talar vi om för honom vad glada vi är att höra att det gått bra. Har det inte gått bra så peppar vi honom att ta nya tag och försöka på nytt nästa dag.

På sistone har det hänt ytterligare något nytt. Kaptenen har börjat fråga oss samma frågor när vi hämtat honom.

- Mamma/Pappa, hur har din dag varit? Har det gått bra härhemma/att jobba? 
- Eh, jo, ja det har gått bra...
- Vad glad jag blir att det har gått bra!

Han är väl för liten för att veta var sarkasm är, så han menar nog helt ärligt att han vill veta hur vi haft det och verkligen blir glad att vi haft det bra. 

Eller?

Och vad skulle han säga om jag säger att jag inte haft en bra dag? Ska kanske testa det och se vad han säger då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar